För värme och varmvatten

Metro Therm Akvaterm

Ackumulatortankar för effektiv energilagring av värme och varmvatten. Ackumlatortankarna kan kundanpassas helt enligt behov och önskemål.

Storlekar: 300 till 10 000 liter.
Tryckklass: PN3, PN6 eller PN10.
Material: Konstruktionsstål S355.
Möjliga tillval: Slingor, elpatron, styrrör, skiktplåt, avtagbara sidoplåtar eller specifika önskemål på anslutningar.

Ackumulatortankarna är försedda med 100 mm PUR-isolering (Polyuretan) och en heltäckande galvaniserad ytterplåt. PUR-isolering i sig har en mycket låg termisk konduktivitet som minimerar värmeförlusterna och är fri från skadliga ämnen för miljön.

Ackumulatortankarna upp till 2000 liter är testade enligt Ecodesign-kraven (EU No 814/2013) med en exeptionellt bra energiklass för sin produkttyp. Detta tack vare den effektiva isoleringen som är limmad direkt mot behållaren och bildar en sluten cell, vilket bidrar till en minimal värmeförlust.

Metro Therm erbjuder en stor variation av slingor (LK) och förvärmningsslingor (LKE) för att välja rätt modell baserat på flöde för det kundspecifika behovet.

Finns effekterna 3 kW, 4,5 kW, 6 kW, 9 kW och 10 kW. Elpatronen innehåller kopplingsbox, termostat och överhettningsskydd och har en legering av Incoloy. Det ger bättre korrosionsskyddsegenskaper än syrafast rostfritt stål.

Utöver ovan listade modifieringar kan tankarna dessutom anpassas med skiktplåt för en effektivare uppvärmning och skiktning, inspektionslucka (flänsstorlek: NS200 eller NS300), avtagbara sidosektioner (för modeller mellan 300-4000 liter) som minskar bredden med 180 mm (2×90 mm) för smidigare hantering. Som alternativ till slingor kan vi också erbjuda plattvärmeväxlare.

Anslutningarna är försedda med läckageskydd för att förhindra installationsfel genom att snabbt visa ett eventuellt läckage. I standardutförande är anslutningarna också försedda med styrrör som gör det möjligt att rikta flödet i ackumulatortanken. Ackumulatortanken kan även modifieras genom exempelvis ändrad storlek och placering på anslutningarna. Till exempel går det att lägga till extra anslutningar i dimensionerna DN65, DN80, DN100, DN125, DN150 och DN200.

Detta är ett exempel på användningsområde. I denna lösning består värmekällan av en värmepump där en Metro Therm Akvaterm ackumulerar och lagrar energin, vilket möjliggör längre och optimerar drifttiderna, samtidigt som en Metro Therm VF 500 R med en elpatron fungerar som spetstank och säkerställer temperaturen på tappvarmvattnet. Med spetstanken ges samtidigt ett legionellaskydd.